Νέα και Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος των Πρυτάνεων Κυπρ. Πανεπιστημίων στην 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων

Πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 13 έως 16 Μαρτίου 2019  η 90η Σύνοδος Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στην οποία παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Συνόδου, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγητή Οδυσσέα Ζώρα.

Στις 15 και 16 Μαρτίου η Σύνοδος φιλοξενήθηκε στο ιστορικό Φρούριο Κούλες και στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου των Δομηνικανών του Ηρακλείου. Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου την Παρασκευή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Στον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους αναφέρθηκε στον θεσμικό ρόλο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων και στην αναβαθμιζόμενη αναγνώριση που τυγχάνει από την Πολιτεία με τη συμμετοχή μελών της σε κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν την Ανώτερη Εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στην Κύπρο. Στη συνέχεια έκανε μια ανασκόπηση των οργανωτικών δομών, της αποστολής και των μεθόδων χρηματοδότησης των κυριοτέρων Συνόδων Πρυτάνεων Πανεπιστημίων ευρωπαϊκών χωρών και εισηγήθηκε την υιοθέτηση μερικών καλών πρακτικών, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στις συνόδους των Πρυτάνεων των Κυπριακών και ελληνικών Πανεπιστημίων. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Καθηγητής Δημοσθένους επανάφερε την εισήγησή του για την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Συνόδων των Πρυτάνεων της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης και την διοργάνωση κοινού Συνεδρίου στην Κύπρο για την παρουσίαση διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Συνόδου των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην επόμενη συνεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Την 90η Σύνοδο απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, το θεσμικό πλαίσιο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), θέματα χρηματοδότησης και δανειοδότησης των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και άλλα θέματα νομικής και οικονομικής φύσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθ. Δημοσθένους είχε επαφές με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας κ. Γαβρόγλου, από τον οποίο ζήτησε την παρέμβαση του σε θέματα που αφορούν τους Ελλαδίτες φοιτητές που φοιτούν σε Κυπριακά Πανεπιστήμια. Συζήτησαν, επίσης, θέματα που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Ελλάδας και Κύπρου καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανώτερη Εκπαίδευση σε Κύπρο και Ελλάδα.

 

90i EL Sinodos 21

 

90i EL Sinodos 3 1

 

90i EL Sinodos 4 2

 

ΜΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Πολυμεσικο υλικο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριοτητες Νέα και Ανακοινώσεις Ο Πρόεδρος των Πρυτάνεων Κυπρ. Πανεπιστημίων στην 90η Σύνοδο των Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων