Νέα και Ανακοινώσεις

Γ. Δημοσθένους

Demosthenous

  •    Πρύτανης, Πανεπιστήμιο Frederick
  •    Τηλ.:  (357) 22394394 (ext 110)
  •    Email: eng.dg@frederick.ac.cy
Ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick. Κατά την περίοδο 2011-2013 διατέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Μέχρι και το διορισμό του ως Υπουργού, ο Γιώργος Δημοσθένους ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick.

Ο Γιώργος Δημοσθένους απέκτησε το Δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού και το Διδακτορικό Δίπλωμα Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σπούδασε ως υπότροφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας ενώ έτυχε σειράς βραβείων και διακρίσεων.

Στην ακαδημαϊκή του καριέρα είχε έντονη εμπλοκή με θέματα ακαδημαϊκής ποιότητας και αριστείας καθώς ως Αντιπρύτανης του είχε ανατεθεί η ευθύνη αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου Frederick από την ΕΑΙΠ ενώ ως Πρύτανης είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό προαγωγής της ποιότητας, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Εσωτερικής Ποιότητας.
 
Ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού προώθησε θέματα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης όπως τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα, την επέκταση των Μουσικών Σχολείων και των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, την εισαγωγή των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας προώθησε θέματα όπως την επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, την αντιμετώπιση του προβλήματος του αναλφαβητισμού, την αριστεία στη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή όλων των νέων στη δημοκρατική ζωή και την ολιστική προσέγγιση της πολιτιστικής διακυβέρνησης.

Ο Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους διατέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης και μέλος του Κυπριακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΚΕΣ). Κατά την περίοδο 2006-2010 ήταν ο εκπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή για τα Υλικά, τη Φυσική και τις Νανο-Επιστήμες του ευρωπαϊκού προγράμματος COST. Συμμετείχε σε διάφορες Επιστημονικές και Οργανωτικές Επιτροπές διεθνών και εθνικών συνεδρίων.

Το επιστημονικό του έργο εστιάζεται κυρίως στις περιοχές των Κατεργασιών των Υλικών και του Σχεδιασμών Κατασκευών, τομείς στους οποίους ανέπτυξε πλούσιο έργο με δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκπόνηση μεγάλου αριθμού χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων ως συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος.

Αναλυτικό βιογραφικο σημείωμα ΕΔΩ

 

ΜΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Πολυμεσικο υλικο